Django Dames – koodia ja riemunkiljahduksia

Django Dames Community Manager Tuomas kirjoitti yhteistyökumppanimme Sofokuksen blogiin tapahtumasta. Blogissa on järjestäjän ajatuksia miten päivä sujui, ja millaista sitä oli järjestää. Laitoimme blogin nyt myös tänne Django Dames -seuraajien luettavaksi.

Tyttöjen koodikoulu Django Dames järjestettiin 7.2 Boost Turun tiloissa Kupittaalla. Tapahtuman ideana oli antaa ilmainen ensikosketus ohjelmointiin yli 18-vuotiaille naisille. Kokemusta ohjelmoinnista ei tarvinnut päästäkseen mukaan. Tapahtumaan tuli lopulta noin nelinkertainen määrä hakemuksia kuin mitä siihen voitiin ottaa osallistujia. Yhden osallistujan, Elina Saunamäen, ajatus ennen tapahtumaa tiivisti aika hyvin myös omat ajatukseni: ” Odotan tapahtumaa todella innoissani, joten toivottavasti päivän aikana ehtii tutustumaan sekä muihin koodaajiin että itse koodaukseen, ja pääsemme viettämään mielenkiintoisen päivän hyvässä porukassa!”

Aloitin vuoden alussa Sofokuksella markkinoinnnin harjoittelijana ja tulin sitä kautta itse mukaan järjestämään tapahtumaan viimeisen neljän viikon ajaksi.  Lauriina ja Aleksi olivat puuhailleet Django Damesin parissa jo pitkään, ja ottivatkin minut mukaan innolla. Oli hienoa päästä järjestämään tällaista tapahtumaa. Kiinnostuksesta huolimatta en ollut ennen tehnyt vastaavaa. Tapahtumamarkkinointi herättää mielenkiintoani, ja tällä tavalla sain loistavaa harjoittelua koulutukseni tueksi.

IMG_0444

Itse aihe oli todella mielenkiintoinen. Kuten Tribe Studiosin Elina Arponenkin Django Damesin haastattelussa totesi, on todella tärkeää hyökätä ennakko-oletusten kimppuun kaikilla aloilla. IT-alalla ei kuitenkaan ole mitään syytä mikseivät naiset voisi pärjätä aivan yhtä hyvin kuin miehet. Kaikki lähtee asenteiden muuttamisesta siihen suuntaan, että kaikilla olisi samat lähtökohdat. Hieno askel tähän suuntaan on muun muassa se että koodaaminen tulee osaksi peruskoulujen opetussuunnitelmaa 2016 alkaen.

Sofokuksen toimitusjohtaja Teemu Malisen näkemys oli haastattelussamme seuraava: ”Django Dames -tyyppiset koodikoulut ovat elintärkeitä. Niissä murskataan myytit!” Juuri tämä olikin mielestäni tärkeintä tässä tapahtumassa.

IMG_0721

Tapahtuma alkoi aikaisin aamulla aamupalalla ja laitteiden virittelyllä. Aamupalan jälkeen syöksyttiin ohjelmoinnin alkeisiin, eikä mennyt kauaakaan kun kuultiin ensimmäiset riemunkiljahdukset. Oppilaiden joukossa oli saatu jotain näkyvää aikaiseksi, ja sekös ilostutti. Halu oppia näkyi osallistujien kasvoilta.

Tällaista motivoitunutta porukkaa oli helppo tapahtumaan vapaaehtoisesti tutoreiksi tulleiden opettaa. Myös heille täytyy nostaa hattua, sillä ilman heitä olisi koko koodauskoulu jäänyt pitämättä. Tutorit, opetuksen vetäjä Calle Laakkosen johdolla, tekivät tapahtumasta ensin mahdollisen sitten myös onnistuneen. Ainakin sellainen fiilis jäi itselle näin järjestäjänä.

IMG_0802

Tapahtuma sai myös mukavasti näkyvyyttä. YLE teki valtakunnalliseen radioon suoran haastattelun ja nettisivuilleen uutisen. Myös paikallinen Turun Sanomat kävi tekemässä reportaasin tapahtumasta. Oli hienoa huomata tapahtuman herättävän kiinnostusta.

Keräilemme parhaillaan tapahtumaan osallistuneiden mielipiteitä tapahtumasta, mutta alustavasti kaikki olivat tyytyväisiä päivään. On aina hyvä merkki kun lopetellessa kuuluu: ”Joko nyt lopetellaan?” ja ”Onko pakko lähteä?”.  Järjestäjänä ei tämän parempaa palautetta voi saada. Kaikin puolin tapahtumasta jäi todella positiivinen olo, ja jatkoa seuraa varmasti tulevaisuudessa!

Julkaistu helmikuu 23, 2015 kategoriassa: Blogi kirjoittaja Django Dames